



ACTIVITATEA PSIHOLOGULUI ȘCOLAR
Scopul principal al Serviciului de Asistență Psihologică este crearea condițiilor psiho-pedagogice pentru dezvoltarea psiho-emoțională a elevilor, prevenirea arderii profesionale a cadrelor didactice și identificarea modalităților de a ieși din situațiile de criză.
Servicii oferite:
1. Activitatea de prevenție/profilaxie reprezintă un sistem de măsuri de prevenire a abaterilor în dezvoltarea psihică emoţională, comportamentală şi în dezvoltarea personalităţii. Activitățile de profilaxie sunt organizate lunar în clasele gimnaziale și o dată la două luni - în clasele primare. Subiectele orelor de profilaxie sunt grupate în 9 module, în dependență de clasă și specificul vârstei.
2. Activitatea de evaluare psihologică și psihodiagnoză constă în evidenţierea cu ajutorul metodelor şi tehnicilor psihologice a nivelului dezvoltării elevilor în concordanţă cu vârsta; evidenţierea cauzelor evoluării problemelor şcolare de ordin psihologic; evidenţierea cauzelor psihologice ale comportamentului deviant, a dificultăţilor de eşec şcolar etc. Psihodiagnosticul vizează efectuarea unor investifaţii psihologice multiaspectuale a subiectului, a căror rezultate servesc drept fundament pentru iniţierea unor programe de dezvoltative și remediere psihologică.
3. Activitatea de intervenţie psihologică, ce presupune: consiliere psihologică şi activităţi de dezvoltare personală:
a) Consilierea psihologică este un proces care se adresează problemelor de adaptare/integrare ale individului la realităţile vieţii sale, stabilirea unei armonii cu acestea şi rezolvarea situaţiilor dificile de ordin psihologic cu care se confruntă. Activităţile de consiliere sunt orientate spre consilierea individuală şi de grup a elevilor, părinţilor, cadrelor didactice, administraţiei și personalului auxiliar.
4. Activitatea de dezvoltare personală presupune influenţa directă asupra subiectului în scopul lichidării sau atenuării abaterilor ce au intervenit în dezvoltarea subiectului sub influenţa
unor factori negativi.




BIBLIOTECA PSIHOLOGULUI ȘCOLAR
Obiective:
a) asigurarea suportului psihologic pentru dezvoltarea și formarea unei personalități capabile de
autodezvoltare, care să posede un sistem de cunoștințe și competente necesare integrării
b) prevenirea și combaterea excluderii/marginalizării copiilor în instituțiile de învățământ
c) identificarea și intervenția timpurie în cazul copiilor aflați în dificultate, în situație de risc;
d) conlucrarea cu administrația instituției, cadrele didactice, alți specialiști care asistă copilul,
părinții/reprezentanții legali în crearea mediului educațional favorabil pentru dezvoltare
LT "VASILE ALECSANDRI"
3 decembrie, 2020
3 decembrie - Ziua persoanelor cu CES- o zi cu emoții, cu trăiri intense, cu mesaje de suflet care au ajuns la suflet...chiar și pe timp de pandemie.
Împreună cu CDS doamna Ana Fana, cea mai îndrăgită și mai aproape de sufletul fiecărui copil special nu puteam lăsa să treacă această zi fără a-i face și mai speciali pe elevii cu CES din IP LT „Vasile Alecsandri”. În ciuda faptului că îmbrățișările au fost excluse, la sfârșitul activității, colegii le-au transmis mesaje de prietenie exprimându-și dragostea și respectul față de semenii lor care au mai multe nevoi speciale decât ei. Pânza prieteniei țesută cu dragoste îi unește și mai mult în colectiv.
,,Felul în care le vorbim copiilor noștri devine vocea lor interioară" (Peggy O'Mara).
Îmi doresc din suflet să nu mai fie copii triști!!! Sănătate multă tuturor și o viață ferită de necazuri! Doamne ajută!
